Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Grâul donat trebuie restituit

Grâul donat trebuie restituit

 Combinatul de pâine din Bălţi şi „Franzeluţa” urmează să restituie grâul acordat gratuit anul trecut de către Guvern, dacă va fi aprobată această Hotărâre în şedinţa de astăzi a Executivului.

 Cele două întreprinderi vor restitui Agenţiei Rezerve Materiale 6240, 75 tone de grâu alimentar: 2 mii de tone – Combinatului din Bălţi, atât cât i-a fost alocat, şi 4240,75 tone – „Franzeluţa”, cu peste 3 mii de tone mai puţin decât au fost acordate.  Restituirea grâului se va efectua în rate lunare egale, în termen de un an de la intrarea în vigoarea hotărârii.

 Grâul a fost oferit R. Moldova sub formă de ajutor umanitar, după care Guvernul l-a alocat acestor două Societăţi pe Acţiuni în luna mai, anul trecut, în scopul aprovizionării stabile a populaţiei cu pâine şi produse de panificaţie. Hotărârea de Guvern, semnată de fosta prim-ministru Zinaida Greceanâi, a fost desecretizată la începutul lunii curente, deoarece acesta ţine de „concurenţa loială pe piaţă şi nu are de ce să fie secretă. Distribuirea grâului a fost efectuată ilegal şi vor fi întreprinse măsuri pentru ca acesta să fie restituit în rezerva statului, gratis, de către cei doi agenţi economici, care sunt la fel ca oricare alţii, iar proprietatea statului nu poate fi dăruita”, declarase atunci ministrul de Stat, Victor Bodiu.